E-Spor Para Kazandırır Mı?

E-Spor, 21. Yüzyılda ortaya çıkan ve gün geçtikçe daha çok insanı içine katan geniş bir spor türüdür. Futbol, basketbol gibi fiziksel sporların aksine E-Spor, oyunlardan meydana gelen bir spordur. Günümüzde birçok online oyunun E-Spor müsabakaları düzenlenmektedir.

Bazı oyunların dünya çapında düzenlenen turnuvalarını milyonlarca insan canlı olarak izliyor. Bu kapsamda çok fazla izleyicisi olan bir müsabakanın aynı zamanda çok fazla oyuncuya ihtiyacı var denilebilir. Güncel verilere bakıldığında bu mantığın doğru olduğu söylenebilir. Peki, E-Spordan para kazanmak mümkün mü?  Bu sektörde başarılı olan insanlar gerçekten küçük yaşta çok büyük miktarda gelir elde ediyorlar. Bu da sadece yetenekli oyuncuların bu işten para kazanabileceği anlamına geliyor.

E-Spor Sektöründe Geliri Etkileyen Faktörler

oyun-kahini-e-spor-sekterunde-geliri-etkileyen-faktorler-indir
E-Spor Sektöründe Geliri Etkileyen Faktörler

Oyunlardaki başarının öneminin çok büyük olduğu bu sektörde, tek gerekli olan şey yetenek değil. Aynı zamanda yeteneğin korunabilmesi, geliştirilebilmesi ve oyunun değişen dinamiklerine adapte olabilmek için oyun oynamaya çok fazla vakit ayırılması gerekir.

Oyun yapımcıları, oyunlara belirli aralıklarla güncellemeler getirirler. Bu yüzden oyunun dinamikleri ve yapısı değişime uğrar. Bu da oyuncuların yaratıcı fikirlere de sahip olması gerektiğini gösteriyor. Bir oyuncuda bu özelliklerin hangilerinin ne ölçüde bulunduğu, elde edebileceği gelirle doğru orantılıdır. Düşük yetenek düzeyindeki Elektronik spor oyuncuları, yıllık 50.000-100.000 TL kazanırken yüksek yetenek düzeyindeki oyuncular, yıllık 3-4 milyon dolara kadar kazanabiliyor.

Ülkemizde Elektronik spor sektörü, Amerika ve Avrupa’ya göre daha geride olduğu için oyuncuların kazandığı paralar da dolayısıyla düşük oluyor. Bu soruna alternatif bir çözüm ise oyuncunun kendini ispatlayıp dış ülkelerin takımlarına katılmasıdır.

Elektronik Spor Gerçek Bir Meslek Midir?

e-spor-gercek-bir-meslek-midir

Güncel örnekler incelendiğinde E-Sporun çok uzun soluklu bir meslek olduğunu söylemek pek de mümkün değil. Çünkü Elektronik Spor ile uğraşan bir kişinin o işi yapması için ihtiyacı olan yetenek ve refleksler zamanla köreliyor. İnsan doğasından kaynaklanan reflekslerin zayıflaması sonucunda belirli bir yaşı geçen oyuncuların, çoğu oyunda genç oyunculara göre geride kaldığını söylenebilir. Takımlar bünyelerinde daha çok 15-20 yaş aralığında oyuncular görmek istiyorlar.

Bunun başlıca sebebi ise refleksleri kuvvetli olan ve yetenekli oyuncunun takımda gelişmesini sağlamak. Genellikle oyuncular 25-26 yaşlarında E-Spor kariyerlerine son veriyorlar. Oyuncuların okul hayatını da olumsuz yönde etkileyen bu iş, şimdilik gerçek bir meslek olmaktan çok uzakta.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *